EINDHOVEN - De politie heeft zaterdagmiddag zes mannen opgepakt die in het centrum van Eindhoven flyers met discriminerende teksten uitdeelden. Volgens de politie deden ze dat op uitnodiging van het tv-programma NOVA, dat de actie aan het filmen was. NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl ontkent dit.

De zes mannen uit Almere, Den Haag, Rotterdam en Leerdam zijn lid van de Nieuwe Nationale Jongeren (NNJ), de jongerenorganisatie van de extreemrechtse Nieuwe Nationale Partij. Onder de zes mannen, in leeftijd tussen de 20 en 33 jaar, is ook de voorzitter van de NNJ, A. Neid uit Almere.

NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl noemt de beschuldiging flauwekul. ”Dat zou alle journalistieke principes waar NOVA voor staat schaden. NOVA registreert en legt vast, maar zet dat niet in scène.” Kuyl bestempelt het politieonderzoek als broddelwerk.

Kuyl zegt dat de aangehouden mannen nooit hebben gezegd dat ze door NOVA zijn uitgenodigd om te flyeren. “Die jongens demonstreren wekelijks. Daarvoor hoeft niets afgesproken te worden. Toen wij vroegen of we er zaterdag bij mochten zijn om te filmen, was dat geen probleem.”

De zes mannen zijn aangehouden en na verhoor naar huis gestuurd. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch liet weten dat er nog niet is besloten of er stappen genomen gaan worden.