Verdonk 'verwelkomd' in Onderwijsdebat

DEN HAAG - GroenLinks keek er al een tijdje naar uit, de visie van Tweede Kamerlid Rita Verdonk op het onderwijs in Nederland. De oprichtster van Trots op Nederland greep woensdag haar kans tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs.

''Welkom'', stelde Kamerlid Boris van der Ham van D66 na de inbreng van Verdonk, ''hartstikke goed dat u dit doet''. VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming feliciteerde Verdonk met haar 'maiden speech' in een onderwijsdebat bijna twee jaar na de start van het kabinet Balkenende IV.

'Vilein'

Met een even grote glimlach op haar gezicht reageerde oud-minister Verdonk dat zij al naar de Tweede Kamer kwam nog voordat Dezentjé Hamming werd geïnstalleerd als Kamerlid. Verdonk deed de opmerking van haar oud-partijgenoot af als 'vilein'.

Tofik Dibi van GroenLinks zei ''aangenaam verrast'' te zijn dat Verdonk ''haar visie op het onderwijs'' kwam vertolken. Op zijn vraag wat de politica op dit moment het belangrijkste in het onderwijs vindt, stelde Verdonk dat kinderen weer normen en waarden moeten worden bijgebracht.

Beslissingen

Met de bewindslieden van Onderwijs en de rest van de Tweede Kamer vindt Verdonk verder dat het onderwijs in taal en rekenen verbeterd moet worden. Zij stelde verder dat het ministerie te veel beslissingen over het onderwijs laat nemen door organisaties die niet door het parlement worden gecontroleerd.

Na haar toespraak in het parlement verliet Verdonk meteen de Tweede Kamer.

Tip de redactie