Obama wil ontslag corrupte gouverneur

CHICAGO - De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama wil dat de gouverneur van zijn thuisstaat Illinois opstapt na diens arrestatie wegens corruptie. Dat maakte een woordvoerder van Obama woensdag duidelijk.

Onder de huidige omstandigheden vindt Obama het beter als de gouverneur zijn functie neerlegt, aldus de zegsman. De omstreden Democraat Rod Blagojevich (51) was dinsdag aangeklaagd omdat hij de vrijgekomen senaatszetel van zijn partijgenoot Obama zou hebben willen 'verkopen'.

Obama had kort na zijn verkiezing tot president zijn zetel in de senaat van het Amerikaanse parlement, het Congres, opgegeven. Blagojevich kreeg daardoor het recht een vervanger aan te wijzen. Hij bleek daarbij uit te zijn op persoonlijk gewin.

Senator

Volgens de FBI blijkt uit afgeluisterde gesprekken dat de 51-jarige Blagojevich een ministerspost, ambassadeursschap of een andere goedbetaalde aanstelling voor hem of zijn vrouw wilde, in ruil voor de aanstelling van een Obama-gezinde kandidaat. Desnoods wilde hij zichzelf tot senator benoemen als hij zijn zin niet kreeg.

Een van de kandidaten, aangeduid als 'kandidaat vijf', zou de zoon van de beroemde Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Jesse Jackson zijn. Blagojevich zou tijdens een afgeluisterd gesprek hebben gezegd dat medewerkers van 'kandidaat vijf' bereid waren een miljoen dollar te bieden in ruil voor de Senaatszetel. Jackson junior heeft woensdag de beschuldiging in alle toonaarden ontkend.

Tip de redactie