'Geen toezegging permanente beveiliging Hirsi Ali'

DEN HAAG - Terrorismebestrijder Tjibbe Joustra heeft geen toezegging gedaan aan Ayaan Hirsi Ali over een permanente beveiliging van de oud-politica in de Verenigde Staten. Dat verklaarde hij woensdag onder ede in de rechtbank in Den Haag.

Hirsi Ali had om dit verhoor gevraagd, omdat ze later eventueel via de rechter wil afdwingen dat Nederland de kosten van haar beveiliging ook in het buitenland betaalt. Dat was namelijk wel degelijk met Joustra afgesproken, beweert Hirsi Ali. Ze wordt bedreigd door moslim-extremisten.

In het zogenoemde voorlopig getuigenverhoor verklaarde Joustra dat hij de oud-politica niet heeft toegezegd dat hij in de VS verantwoordelijk voor haar beveiliging blijft. Ook zei terrorismebestrijder dat hij niet heeft beloofd dat de Nederlandse overheid haar beveiligingskosten in Amerika voor haar rekening zou nemen.

Einddatum

''De insteek van de gesprekken is altijd geweest de beveiliging op zeker moment te beëindigen'', benadrukt Joustra. ''We hebben Hirsi Ali de tijd gegeven om zelf fondsen voor haar beveiliging te werven. Toen dat niet lukte heeft minister Hirsch Ballin in samenspraak met mij een einddatum genoemd voor de financiering van de beveiliging in de Verenigde Staten.''

Het wegvallen van de betaling van de bewaking betekent voor Hirsi Ali dat ze nu al haar tijd en aandacht moet besteden aan het werven van fondsen, legde haar advocaat Britta Böhler eerder uit. Daardoor komen haar verplichtingen als werknemer in de VS en diverse projecten waarbij ze is betrokken, in gevaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie