Vijftien jaar cel voor neerschieten rechercheur

ZUTPHEN - Voor het neerschieten van een rechercheur in Apeldoorn heeft de rechtbank in Zutphen de 58-jarige Jovica T. woensdag vijftien jaar cel opgelegd. De rechercheur overleefde de schietpartij op 23 juli vorig jaar ternauwernood.

De rechtbank veroordeelde T. voor poging tot moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) had ruim 26,5 jaar cel geëist tegen T. De illegaal in Nederland verblijvende Serviër liep de politieman bij toeval in een winkelcentrum tegen het lijf.

De rechercheur herkende hem van een aanhouding in 2005 en sprak T. aan, waarop deze hem beschoot.

Niet toepasbaar

De maximale straf die het OM had geëist vond de rechtbank niet toepasbaar omdat het in Nederland zeldzaam is dat de maximale straf wordt opgelegd.

Om tot een geschikte straf te komen is gekeken naar andere, enigszins vergelijkbare zaken, schrijft de rechtbank.

Na de schietpartij sloeg T. op de vlucht. Vijf dagen later bedreigde hij twee medewerkers van een winkel in Zwolle met een pistool, nadat hij daar een hoofdtelefoon zou hebben gestolen. De rechtbank achtte deze twee bedreigingen ook bewezen.

Gevaar

De voorzitter van de rechtbank Zutphen noemde T. "een gevaar voor de samenleving". Hij liep rond met een doorgeladen, semi-automatisch vuurwapen en schroomde niet deze te gebruiken.

"Het feit dat deze geweldsdelicten onder winkeltijd in twee winkelcentra plaatshadden, heeft ervoor gezorgd dat veel personen hiervan getuige zijn geweest.

Dit heeft veel beroering veroorzaakt." Ook het feit dat hij een politieman - een hoeder van de rechtsorde - neerschoot, rekent de rechtbank hem zwaar aan.

 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie