Overname IJsselmeerziekenhuizen nog onzeker

LELYSTAD - De overname van de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad is nog niet rond. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weet nog niet of ze financiële steun toekent aan het hospitaal.

Dat zei een woordvoerster van de NZa woensdag. Volgens minister Ab Klink is het geld van de zorgautoriteit noodzakelijk voor overname door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter. Maar de Nza moet het plan eerst nog beoordelen. Volgens de woordvoerster wordt er alleen onder strikte voorwaarden geld ingepompt, omdat het om gemeenschapsgeld gaat.

Winter zou de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen maandag overnemen, maar dat werd uitgesteld. Volgens de zorgondernemer was er nog overleg nodig met zorgverzekeraar Achmea over de toekomst.

Achmea

Achmea Zorg is echter nog in afwachting van de vervolmaking van de financiële onderbouwing door de IJsselmeerziekenhuizen en MC Groep. Partijen zijn hierover nog in overleg, aldus Achmea.

Winter moet nog een oplossing vinden voor een gat van 1,5 miljoen euro in zijn begroting. Hij vroeg de gemeente Noordoostpolder om dit geld, maar die weigerde eind november dit toe te kennen. Winter zei woensdag dit vervelend te vinden, maar hij zoekt nog naar een oplossing. De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad gaven wel geld voor de overname.

Steun

Wanneer het verzoek tot steun van het ziekenhuis, Winter en Achmea bij de NZa binnen is, dan heeft de toezichthouder op de Nederlandse zorg nog twee weken nodig om te beslissen. In die periode wordt bekeken of het ziekenhuis echt noodzakelijk is voor de continuïteit van de zorg in Lelystad en Emmeloord en of het plan van Winter financieel goed onderbouwd is.
 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie