LISSABON/NICE/MADRID - Brandweerlieden in Spanje, Portugal en Kroatië hebben dit weekeinde de meeste bosbranden onder controle gekregen. Portugese autoriteiten meldden zondag dat er nog twee relatief grote branden woeden en dat er dit weekeinde zeker vijf zijn geblust.

Naast de inspanningen van de Portugese brandweer is dat te danken aan een verandering in het weerbeeld. De temperaturen zijn aan het dalen en de luchtvochtigheid wordt hoger.

De laatste branden die de Portugese brandweer nog niet onder controle heeft, woeden in het zuiden. Een daarvan is bij de stad Vinagra, ongeveer 230 kilometer ten zuidoosten van Lissabon. De tweede woedt in de buurt van de stad Vidigal in het bij toeristen zeer populaire Algarve. Portugal vroeg Spanje zondag assistentie te verlenen bij de bluswerkzaamheden.

Slachtoffers

De bosbranden hebben in Portugal tot nu toe zeker vijftien mensenlevens geëist. Volgens de Portugese autoriteiten hebben de branden al voor bijna één miljard euro schade veroorzaakt. De bosbouw is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het land.

Spanje

In Spanje zijn vrijwel alle branden onder controle gebracht. Ook die op Mallorca en Hierro, het kleinste van de Canarische eilanden. Op Mallorca moesten vrijdag 150 mensen worden geëvacueerd wegens bosbranden in het gebied rond de berg Puig de Randa, ten oosten van de hoofdstad Palma. Onder de evacués waren ook verscheidene vakantiegangers. De Spaanse autoriteiten meldden zondag dat de branden op Mallorca geen gevaar meer opleveren voor de bevolking, maar dat wel 120 hectare bos op het vakantie-eiland verloren is gegaan.

Italië

In Italië moesten dit weekeinde in Piano di Sorrente, 45 kilometer ten zuiden van Napels, ongeveer driehonderd toeristen worden geëvacueerd. In Savone in het noordwesten van het land is hectare bos verbrand.

Kroatië en Montenegro

In Kroatië en Montenegro hebben brandweerlieden de meeste branden bedwongen die de afgelopen dagen aan de Adriatische kust woedden. Volgens de brandweer waren verscheidene branden aangestoken. In Roemenië legde een brand zeker 900 hectare in de as.

Frankrijk

In Frankrijk zijn brandweerlieden er nog niet in geslaagd bij Nice een grote brand te bedwingen. Bij de bluswerkzaamheden raakte een brandweerman lichtgewond, aldus de Franse autoriteiten zondag. In Zuid-Frankrijk ontstonden zondagmiddag ook nieuwe branden. De branden op het eiland Corsica breidden zich verder uit.

Zeer hoge temperaturen

Ondertussen hebben de meeste Europese landen nog altijd te maken met zeer hoge temperaturen. Op het Londense vliegveld Heathrow is zondag de hoogste temperatuur ooit voor Groot-Brittannië gemeten, ,9 graden Celsius. Het vorige record dateert van augustus 1990. Toen werd in Cheltenham een temperatuur van 37,1 graden geregistreerd.

De Duitse meteorologische dienst DWD meldde zondag dat in Roth, een stad ten noorden van München zaterdag een recordtemperatuur van ,4 graden Celsius is gemeten. Het is de hoogste temperatuur voor Duitsland sinds in 1730 met de metingen werd begonnen. Het vorige record stond op 40,2 graden en dateert van juli 1983.

In Bremen in het noorden van Duitsland zorgde een defecte airco bij de luchtverkeersleiding zaterdag voor problemen in het luchtruim. Enkele duizenden passagiers kampten met vertraagde vluchten en een aantal vliegtuigen moest uitwijken naar Leipzig, Frankfurt en zelfs Amsterdam.