Balkenende eist maatregelen Antillen

DEN HAAG - Nederland neemt alleen 1,5 miljard euro van de schuldenlast van de Nederlandse Antillen over als de eilanden alle daaraan verbonden verplichtingen nakomen.

Daarbij gaat het om afspraken over de bestrijding van corruptie, een goed financieel beheer en een betere rechtshandhaving.

Dat benadrukte premier Jan Peter Balkenende woensdag nog eens in een overleg met de Tweede Kamer. ''Het is gelijk oversteken'', zei hij.

De minister-president leidt maandag een beslissende Ronde Tafel Conferentie op Curaçao over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Onomkeerbare stappen

De Kamer drukte hem voorafgaand daaraan op het hart geen onomkeerbare stappen te nemen. Balkenende gaf aan dat hij dat niet kan doen zonder het parlement.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse Antillen in 2010 als staatsvorm verdwijnen. Curaçao en Sint Maarten worden dan autonome landen en Bonaire, Sint Eustatius en Saba 'bijzondere gemeenten' van Nederland.

Veel zorgen

Een meerderheid van de Kamer is er nog niet van overtuigd dat Sint Maarten een zelfstandige status kan krijgen, omdat de problemen daar nog te groot zijn. Ook volgens Balkenende zijn er ''veel zorgen'' over en ''heel veel problemen'' op dat eiland.

''Dat zal verbeterd moeten worden'', zei hij. De premier beloofde de Kamer dat hij tijdens het komende overleg geen verkeerde verwachtingen zal wekken over de status van Sint Maarten.

Bijleveld

Vrijdag wordt de agenda voor de Ronde Tafel Conferentie vastgesteld. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) vertegenwoordigt Nederland tijdens de onderhandelingen.

Balkenende is voorzitter van de conferentie en zal erop toezien dat de afspraken worden nageleefd. De Kamer spreekt donderdag verder met Bijleveld over de laatste stand van zaken van het staatkundige proces van de Antillen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie