'Griekse jongen gedood door afgeketste kogel'

ATHENE - De 15-jarige jongen Alexis Grigoropoulos die dit weekeinde werd doodgeschoten door een agent, werd geraakt door een afgeketste kogel. Dat hebben bronnen bij de rechtbank in Athene woensdag gezegd.

In verband met de schietpartij zijn twee agenten aangehouden. Ze zouden het vuur hebben geopend toen een groep jongens een molotovcocktail naar een politieauto gooide, aldus de politie.

Sinds de dood van de jongen zijn overal in Griekenland rellen uitgebroken. De politie in de Griekse hoofdstad Athene raakte woensdag voor de vijfde achtereenvolgende dag slaags met betogers.

Circa honderd demonstranten gooiden met stenen en flessen naar de politie, die traangasgranaten afvuurde.

Protestdemonstratie

In het centrum van de stad arriveerden enkele duizenden actievoerders voor een protestdemonstratie. Ze riepen leuzen tegen de regering. De staking is een protest tegen het economisch beleid van de regering van premier Costas Karamanlis.

''De deelname aan de staking is totaal, het hele land is tot stilstand gekomen'', aldus een woordvoerder van de vakbond GSEE.

Vliegveld

Het openbaar vervoer ligt stil, terwijl ook de meeste banken, scholen en overheidinstellingen naar verwachting hun deuren sluiten. Op het vliegveld is een groot aantal vluchten geannuleerd.

De twee belangrijkste Griekse vakbonden hadden twee weken geleden al opgeroepen tot de algemene stakingsactie.

Onrust

Premier Karamanlis had in verband met de onrust van de afgelopen dagen de bonden gevraagd de staking af te blazen, maar die wilden daar niet van horen. De bonden, die 2,5 miljoen leden tellen, eisen onder meer hogere lonen en betere pensioenen.

De recente onlusten ontstonden nadat een 15-jarige jongen door de politie was doodgeschoten. In de nacht van dinsdag op woensdag was het wat rustiger in de hoofdstad. Wel viel een groep van honderd zigeuners in een buitenwijk een politiebureau aan, aldus de lokale televisie.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie