Gouverneur Illinois aangeklaagd voor corruptie

CHICAGO - De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, thuisstaat van de nieuwe president Barack Obama, is dinsdag aangeklaagd voor corruptie.

De Democraat Rod Blagojevich (51) zou de vrijgekomen senaatszetel van zijn partijgenoot Obama hebben willen 'verkopen'.

Stafchef

Ook de stafchef van de gouverneur, John Harris, wordt verdacht, meldden openbaar aanklagers dinsdag. Beiden werden thuis in Chicago gearresteerd. Na een paar uur werden ze op borgtocht vrijgelaten.

Obama

Obama gaf kort na zijn verkiezing tot president zijn zetel op in de senaat van het Amerikaanse parlement, het Congres. De gouverneur van Illinois kreeg daardoor het recht een vervanger aan te wijzen. Dat moest Valerie Jarrett, een adviseuse van Obama, worden.

Maar Blagojevich wilde voorwaarden stellen omdat hij uit was op persoonlijk gewin voor zichzelf en zijn echtgenote Patti. Ook overwoog hij zichzelf tot senator te benoemen, een functie die hij belangrijker achtte dan gouverneur.

FBI

Volgens Amerikaanse media onderzocht de federale recherche FBI al drie jaar de handel en wandel van de regering-Blagojevich. Rechercheurs kregen toestemming de telefoongesprekken van de gouverneur af te luisteren.

Reactie

Obama liet in een reactie weten dat hij ,,bedroefd'' is door het nieuws over de arrestatie van Blagojevich. Hij zei dat hij vooraf niet op de hoogte was van de zaak en al lang geen contact heeft gehad met Blagojevich. Maar verder wilde de nieuwe president niet reageren omdat het onderzoek nog gaande is.

Betrokkenheid

Obama is niet bij het corruptieschandaal betrokken. Dat heeft een van de aanklagers in de zaak, Patrick Fitzgerald, gezegd tijdens een persconferentie. Ook al is Blagojevich aangeklaagd, kan hij toch nog een opvolger van Obama als senator aanwijzen, aldus Fitzgerald.

De affaire is niet het eerste corruptieschandaal op hoog niveau in Illinois. De voorganger van Blagojevich, George Ryan, zit een gevangenisstraf uit na een veroordeling wegens omkoping.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie