Bestuur GroenLinks Rotterdam treedt af

ROTTERDAM - Het bestuur van GroenLinks in Rotterdam treedt op 20 januari af. Dat hebben de bestuursleden dinsdagavond bekendgemaakt op een partijbijeenkomst.

Aanleiding is een kritisch onderzoek onder leiding van oud-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Wim de Boer.

Rapport

De Boer concludeerde in zijn rapport dat GroenLinks in Rotterdam fouten heeft gemaakt bij de aanstelling, begeleiding en het vertrek van oud-wethouder Orhan Kaya (Cultuur). De Boer adviseerde het afdelingsbestuur daarom in januari af te treden en plaats te maken voor nieuwe bestuursleden.

Steun

Volgens de officiële lezing legde Kaya zijn functie neer omdat hij niet voldoende steun meer zou genieten van de coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA. De meeste oppositiepartijen, met Leefbaar Rotterdam voorop, denken dat PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst Kaya aan de kant heeft geschoven en hem als een schooljongen heeft weggestuurd.

GroenLinks

Hoewel de afdelingsvoorzitter er anders over dacht, besloot GroenLinks in de coalitie te blijven. De Boer noemt dat optreden weifelend. Kaya lag geregeld onder vuur van de raad.

Volgens De Boer is het de wethouder te weinig gelukt om zich waar te maken als een sterk en overtuigend leider. De begeleiding en coaching van Kaya noemt De Boer in het rapport Gelijk of Geluk amateuristisch.

Rik Grashoff volgde Kaya op als wethouder.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie