President Bush verdedigt beleid

AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag zijn beleid van preventief militair ingrijpen verdedigd en gezegd dat de Verenigde Staten in de aanval moeten blijven om het Amerikaanse volk te beschermen.

Bush deed zijn uitspraken op de militaire academie waar hij in 2002 voor het eerst dit beleid verwoordde.

Na de aanslagen van 11 september 2001 zag de VS de noodzaak in om vijanden een stap voor te blijven, aldus Bush. "We moeten de strijd naar de vijand brengen, zijn plannen in de war schoppen en de confrontatie met de grootste bedreigingen aangaan vóór die ontstaan", zei hij in 2002. Dit beleid zou bekend worden als de Bush-doctrine, waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen terroristen en diegenen die hen steunen.

Terrorisme

Nog steeds vormt het terrorisme een serieuze bedreiging, zegt de president, zoals de aanslagen vorige maand in Mumbai nog maar eens aangeven. Maar de terroristen zijn wel verzwakt, denkt hij. "De leiders van Al-Qaida (...) voelen de druk zo oplopen dat ze zich alleen maar schuil kunnen houden. De dag zal aanbreken dat ze krijgen wat hen toekomt."

Aids

Vastberaden zijn nalatenschap vorm te geven, sprak Bush over zijn verrichtingen bij het terugdringen van aids, zijn beleid in het Midden-Oosten en wat hij als opperbevelhebber heeft bereikt. Hij sprak over het versterken van bondgenootschappen tegen het terrorisme en over het delen van inlichtingen. En hij sprak over het leger en zijn militaire strategie sinds zijn presidentschap in januari 2001 begon.

Aanval

"We hebben een stevige basis gelegd waarop toekomstige presidenten en bevelhebbers kunnen bouwen. Het Amerikaanse leger is sterker, behendiger en beter voorbereid om dreigingen te weerstaan dan acht jaar geleden. In de komende jaren moeten we de vermogens ontwikkelen om de strijd naar de vijand te brengen. We moeten in de aanval blijven."

Tien maanden nadat Bush dit beleid voor het eerst verwoordde, vielen Amerikaanse troepen Irak binnen. De regering beschikte over informatie die aantoonde dat de Iraakse president Saddam Hussein over massavernietigingswapens beschikte. Bijna zeven jaar verder is die oorlog nog steeds gaande. De massavernietigingswapens zijn echter nooit gevonden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie