MONROVIA - De Liberiaanse vice-president Moses Blah die naar verwachting maandag de macht overneemt van de omstreden Charles Taylor, is er “100 procent van overtuigd'' dat hij vrede kan brengen in het West-Afrikaanse land. De rebellen in Liberia hebben al aangegeven Blah, volgens hen “een tweede Taylor”, niet te zullen accepteren.

De beëdiging van de 56-jarige Blah tot president in Monrovia zal met veel ceremonieel omgeven zijn. Onder meer de presidenten van Zuid-Afrika, Ghana en Togo zullen vertegenwoordigd zijn. Blah zei zondag dat hij direct na zijn installatie “de vredespijp gaat roken” met de rebellenleiders. “Ik heb ook geen interesse in het presidentschap. Ik wil iedereen dan ook oproepen weer eenheid in Liberia te bewerkstelligen.”

Radiotoespraak

President Taylor, die naar Nigeria vertrekt, zei zondagavond in een afscheidstoespraak voor de Liberiaanse staatsradio dat hij ”tot een ballingschap gedwongen is” en dat hij op een dag hoopt terug te keren in Liberia. Ook riep hij de rebellen op zich aan het democratisch proces te houden. In Nigeria is inmiddels een luxueuze villa voor hem ingericht. Taylor, sinds 1997 president van Liberia, had de afgelopen maanden veel aan macht ingeboet door de oprukkende rebellen. Uiteindelijk is hij gezwicht voor de druk van de Verenigde Staten om af te treden als president.

Ontredderd Liberia

Taylor laat een kapotgeschoten en ontredderd Liberia achter zich. Het land is na veertien jaar burgeroorlog bankroet. In die periode zijn naar schatting een kwart miljoen mensen omgekomen. Door de gevechten van de laatste maanden in Monrovia is er daar een groot gebrek aan voedsel, schoon drinkwater en medicijnen. Ook in andere Liberiaanse steden, onder meer in de tweede stad Buchanan, is de humanitaire situatie slecht.

Mislukte onderhandelingen

Amerikaanse en Nigeriaanse functionarissen hebben dit weekeinde tevergeefs geprobeerd de rebellen in Monrovia over te halen de haven van de Liberiaanse hoofdstad vrij te geven, al voor de machtsoverdracht van Taylor. De aanwezigheid van de rebellen vormt een belemmering voor de doorvoer van humanitaire hulp voor de bevolking.

Overleg

De Amerikaanse militaire attaché in Liberia en enkele vertegenwoordigers van de Nigeriaanse voorhoede van de West-Afrikaanse vredesmacht, voerden zaterdag overleg met hoge functionarissen van de rebellenbeweging LURD over de overdracht van het havengebied. Na afloop zei de tweede man van LURD, Sekou Fofana, dat zijn strijders willen wachten met de overdracht van het gebied aan de Nigeriaanse voorhoede totdat Taylor het land echt heeft verlaten.

Dank aan Nigeria

Overigens heeft de leider van LURD, Sekou Damate Conneh, de Nigeriaanse leidelusegun Obasanjo zondag bedankt voor de actieve rol die Nigeria heeft gespeeld in het veranderingsproces in Liberia. Conneh, die bij Obasanjo op bezoek was, zei verder dat hij en andere LURD-leiders niet plaats zullen nemen in een toekomstige overgangsregering in Liberia. Het is niet duidelijk wat de plannen van de kleinere rebellen van MODEL zijn. Deze groepering vocht de afgelopen tijd vooral in en rond Buchanan met strijders die trouw waren aan Taylor.