BASRA - Britse militairen in de Zuid-Iraakse stadBasra zijn zaterdag door honderden woedende en ontevreden inwonersbestookt met stenen en brandende autobanden. Vier Iraakse burgersraakten gewond door afgevuurde Britse rubberkogels, aldus de BBC.Volgens een fotograaf van het Franse persbureau AFP raakten ookdrie Britse militairen gewond.

Veel inwoners van Basra zijn boos over het langdurige proces vanwederopbouw. Ze moeten onder meer uren in de rij staan voorbenzine, en dat in een land met enorme olievoorraden. Ook destroomvoorziening in Basra is nog altijd beroerd.

Het oproer ontstond volgens deels tegenstrijdigde berichten bijtankstations waar lange rijen wachtenden stonden. Een Britse truckbij een van de stations zou door een granaat zijn getroffen, maarde Britse Defensie heeft dat niet bevestigd.

De Britse marine maakte zaterdag bekend een schip te hebbenonderschept in de Perzische Golf dat zeker 1100 ton Iraaksedieselolie smokkelde. Het in Panama geregistreerde vaartuig had eenbemanning uit Oekraïne aan boord. Volgens de Britten was het degrootste oliesmokkel die sinds de val van het Iraakse regime isontdekt.