Gouverneur Illinois gearresteerd

CHICAGO - De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, de thuisstaat van de nieuwe president Barack Obama, is gearresteerd wegens corruptie. De Democraat Rod Blagojevich zou de vrijgekomen senaatszetel van zijn partijgenoot Obama hebben willen 'verkopen'.

Ook de stafchef van de gouverneur, John Harris, wordt verdacht, meldden openbaar aanklagers dinsdag. Beiden werden thuis in Chicago gearresteerd.

Obama gaf kort na zijn verkiezing tot president zijn zetel in de senaat van het Amerikaanse parlement, het Congres, op. De gouverneur van Illinois kreeg daardoor het recht een vervanger aan te wijzen.

Volgens Amerikaanse media onderzocht de federale recherche FBI al drie jaar de handel en wandel van de regering-Blagojevich. Rechercheurs kregen toestemming de telefoongesprekken van de gouverneur af te luisteren.

De affaire is niet het eerste corruptieschandaal op hoog niveau in Illinois. De voorganger van Blagojevich, George Ryan, zit een gevangenisstraf uit na een veroordeling wegens omkoping.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie