Film Jami maakt weinig indruk

DEN HAAG - Moslimorganisaties in Nederland lijken zich niet veel aan te trekken van de film 'Interview met Mohammed' van ex-moslim Ehsan Jami die dinsdag uitkwam.

Zes organisaties voor Marokkaanse moslims noemden de film "een krachteloos niemendalletje" en besloten dat het niet nodig was er inhoudelijk op te reageren.

Zij wilden een persconferentie houden omdat ze verwachtten dat de film een provocatie zou worden. Ze zagen Jami als de derde plaaggeest, na Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders, die hen op de kast wilde krijgen met een anti-islamfilm.

Het werk van Jami levert echter geen bijdrage aan een maatschappelijke discussie over de islam, aldus de islamitische organisaties. "Wij wensen Ehsan Jami veel succes met zijn carrière als filmmaker."

Geen anti-islamfilm

Jami benadrukte bij de presentatie in Den Haag dat hij geen anti-islamfilm heeft willen maken, maar een pro-mensenrechtenfilm. Hij heeft dit vormgegeven in een interview met de profeet Mohammed, die hij voorstelt als een man die inziet dat de Koran 'vertaald' zou moeten worden naar de 21ste eeuw.

Dit om negatieve uitwassen, als vrouwenonderdrukking en geweld tegen afvalligen, tegen te gaan.

Buitenland

Over mogelijke reacties vanuit het buitenland bestaan nog wel wat zorgen. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken riep islamitische landen dinsdag op ervoor te zorgen dat de film van Jami niet leidt tot geweld tegen Nederlanders of Nederlandse bedrijven.

Die boodschap werd namens hem op het ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht aan ambassadeurs van deze landen. Verhagen vreest dat extremistische groeperingen in de film van Jami een excuus zullen zien voor geweld tegen Nederlanders.

Kabul

De Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft Nederlanders in het land een brief gestuurd. Daarin meldt de ambassade dat zij alert is op mogelijke reacties op krenkende passages uit de film. Tot nu toe zijn dergelijke reacties voor zover bekend uitgebleven.

Justitieminister Ernst Hirsch Ballin vraagt zich op zijn beurt af wat het effect van de film op het imago van Nederland zal zijn.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders vindt het dapper dat ex-moslim Ehsan Jami zijn nek uitsteekt met zijn film Interview met Mohammed. Maar hij vindt dat de film wel een "utopisch karakter" heeft. "Het zelfreinigend en veranderend vermogen van de islam en de barbaar Mohammed is pure fictie", zei de maker van de anti-Koranfilm Fitna.
 

Tip de redactie