Kofi Annan eist vertrek Mugabe

DEN HAAG - Zimbabwe is ernstig toe aan verandering. President Robert Mugabe zal het veld moeten ruimen. "Hij moet weten dat hij zijn land niet langer dient. Het is een schande dat hij dat niet beseft."

Dat heeft voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, dinsdag in Den Haag gezegd. Annan riep buurland Zuid-Afrika en Afrikaanse leiders op een oplossing te vinden voor de toekomst van het land, dat in een diepe financiële en humanitaire crisis verkeert.

De vroegere chef van de VN zei wel dat de verandering zich zonder chaos en geweld zal moeten voltrekken. Bij een poging eerder dit jaar te bemiddelen, werd Annan de toegang tot Zimbabwe geweigerd.

Toch had Annan afgezien van Mugabe alle betrokkenen kunnen spreken. Een jaar geleden had snelle interventie van Annan in Kenia wel succes. Hij zei tijdens de jubileumviering van het Clingendaelinstituut te hopen dat de aanstichters van het geweld in het land zelf worden berecht en niet door het Internationale Strafhof in Den Haag.

Voeding

De overheid in Zimbabawe functioneert niet meer, stelde Annan. Vier tot vijf miljoenen mensen beschikken niet over basisvoorzieningen als voeding en onderdak. Drie miljoen mensen zijn naar Zuid-Afrika uitgeweken.

Het laatste drama in het land is een choleraepidemie die tot dusverre aan zeker zeshonderd mensen het leven heeft gekost. Mugabe is al sinds 1980 aan de macht.

Afghanistan

Annan maakte duidelijk dat Zimbabwe momenteel tot de landen tot de categorie van Somalië en Afghanistan moet worden gerekend. Beide landen kunnen volgens hem nauwelijks als staat worden gezien: Somalië omdat de piraterij wereldwijde impact op de economie heeft en Afghanistan omdat het de "basis is voor terrorisme en het extremisme exporteert."

In steeds steviger bewoordingen hebben ook andere leiders laten weten dat de tijd van Mugabe voorbij is. De Britse minister voor Buitenlandse Zaken David Milliband noemde Mugabe "een ware plaag voor zijn land". De EU besloot een visumverbod op te leggen aan een grotere groep functionarissen rond de 84-jarige Mugabe. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat Mugabe zijn volk gijzelt en riep op tot zijn aftreden.

Bush

Ook de Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag in een verklaring gesteld dat er een einde moet komen aan de tirannie van de Zimbabwaanse president Mugabe. Het is voor hem tijd om te gaan, meende Bush over de 84-jarige Mugabe die de macht sinds 1980 in handen heeft.

Tal van wereldleiders eisen openlijk het vertrek van Mugabe. Zijn wanbeleid heeft het land geruïneerd. Dankzij verkiezingsfraude zetelt Mugabe nog steeds in het presidentieel paleis in Harare.

Mugabe

Een strijdvaardig klinkende woordvoerder van Mugabe beschuldigde dinsdag de Amerikanen en de Britten ervan een invasie van Zimbabwe op touw te willen zetten zonder er zelf aan mee te hoeven doen, mogelijk via de VN.

Zo'n actie is dankzij de houding van veel Afrikaanse landen erg onwaarschijnlijk. De Afrikaanse Unie wijst harde actie af, aldus een woordvoerder van de Tanzaniaanse voorzitter Jakaya Kikwete van de unie.

Zuid-Afrika

De voorzitter van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC, Jacob Zuma en de president van Namibië, Hifikepunye Pohamba, hebben dinsdag beklemtoond dat ze de diplomatieke bemiddelingspogingen tussen Mugabe en de oppositie blijven steunen.

Een hoge Zuid-Afrikaanse functionaris, Ayanda Ntsaluba, zei dat zijn land tegen het sturen van troepen naar Zimbabwe is.

Tip de redactie