Joustra getuigt over bewaking Hirsi Ali

DEN HAAG - Terrorismebestrijder Tjibbe Joustra moet woensdag onder ede vertellen welke afspraken hij met Ayaan Hirsi Ali heeft gemaakt over haar beveiliging in de Verenigde Staten.

Dat gebeurt in een zogenoemd voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Haag.

Hirsi Ali heeft om dit verhoor gevraagd, omdat ze later eventueel via de rechter wil afdwingen dat Nederland de kosten van haar beveiliging in zowel binnen- als buitenland betaalt.

Dat was namelijk met Joustra afgesproken, meent de oud-politica die wordt bedreigd door moslim-extremisten.

Financiering

Het kabinet besloot in oktober vorig jaar echter dat Hirsi Ali zelf voor de financiering van haar beveiliging in het buitenland moest gaan opdraaien. De politica accepteerde namelijk een nieuwe baan in de VS.

Eind september legde de persoonlijk medewerkster van Hirsi Ali al een verklaring onder ede bij de rechtbank af. Deze Iris van den Berg was bij het bewuste gesprek met Joustra op 8 juni 2006 aanwezig.

Ze vertelde dat Joustra haar vroegere baas toen heeft toegezegd dat hij ook verantwoordelijk zou blijven voor de beveiliging van Hirsi Ali in het buitenland.

Fondsenwerving

Het wegvallen van de financiering voor die beveiliging betekent voor het voormalig Kamerlid dat ze nu al haar tijd en aandacht moet besteden aan het werven van fondsen, legde de advocaat van Hirsi Ali, Britta Böhler, eerder uit.

Daardoor komen haar verplichtingen als werknemer in de VS en bij diverse projecten waarbij ze is betrokken, in gevaar.

Ook oud-minister Gerrit Zalm wordt woensdag gehoord. Hij was destijds als prominent VVD'er nauw betrokken bij alle gebeurtenissen rondom Hirsi Ali.

Tip de redactie