GRONINGEN - Veertien basisscholen in de provincie Groningen zullen hun leerlingen vanaf maandag dagelijks gymlessen voorschotelen. Dat zei T. Kloosterboer, directeur van het Huis voor de Sport, zaterdag. Dat is de initiatiefnemer van dit pilotproject.

De aanleiding voor de proef is een onderzoek van de GGD in Groningen vorig jaar. Volgens dat onderzoek blijkt overgewicht in Groningen, vergeleken met de rest van het land,een groot probleem. Bovendien blijken Groningers te weinig te bewegen.

De helft van de Groningers komt niet aan het halve uur sport, dat volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen dagelijks nodig is. Volgens deskundigen is dat een belangrijke reden voor het overgewicht in de provincie, aldus Kloosterboer. Daarom heeft het Huis voor de Sport, een instelling die de sport in de provincie Groningen moet stimuleren, het Groninger Sport Model ontwikkeld. Dit model zal maandag, dus meteen na de zomervakantie, invulling krijgen op veertien scholen.

Volgens Kloosterboer is het de bedoeling dat het project in 2007 uitgewaaierd zal zijn over de hele provincie. Aanvankelijk zullen de dagelijkse gymnastieklessen niet op elke school meteen voor alle klassen gelden. "Ook zullen er scholen zijn die maar vier dagen gymles geven", zegt Kloosterboer. Maar in principe wordt er op de pilotscholen elke dag een uur gym gegeven. Bovendien zal er aandacht zijn voor de relatie tussen sport, beweging en voeding", aldus Kloosterboer.

Het gymnastiekonderwijs is de afgelopen jaren om bezuinigingsredenen landelijk grotendeels van het rooster geschrapt.