APELDOORN - In de gemeenten Apeldoorn en Epe op de Veluwe geldt vanaf zondag een rook- en vuurverbod in verband met de aanhoudende hitte en droogte. Apeldoorn heeft dat beleid zaterdag in een advertentie in het regionale dagblad aangekondigd. De gemeente Epe heeft een noodverordening ingesteld. Dat heeft commandant B. Boersma van de regionale brandweer Stedendriehoek zaterdag gezegd.

De regionale brandweer vroeg de gemeenten vrijdag om rook- en vuurverboden op de Veluwe om bosbranden te voorkomen. Volgens Boersma zijn rook- en vuurverboden voor de andere tien gemeenten in de Stedendriehoek minder urgent, omdat die plaatsen langs de IJssel, in de Achterhoek en in Salland liggen, waar de situatie veel minder gevaarlijk is.

Oplettender

Het vanaf zondag geldende verbod is vooral bedoeld om handhavend te kunnen optreden als met name toeristen per ongeluk of opzettelijk gevaarlijk omgaan met vuur in de bossen. Inwoners van het gebied zijn over het algemeen vanzelf al oplettender omdat ze zich meer bewust zijn van het gevaar.

"Natuurlijk mag iemand voor zijn caravan best een sigaretje roken en een windlichtje laten branden. Of barbecuen nog kan, bepaalt iedere recreatieondernemer zelf, eventueel op advies van de brandweer. Maar verbranden van snoeiafval en het houden van kampvuren is echt te riskant in deze omstandigheden", aldus Boersma.

Boersma is overigens zeer te spreken over het "gezond verstand" van wandelaars en fietsers in de bossen. "Dat er in onze zeer toeristische regio nog geen bosbrand is geweest, is het beste bewijs dat de mensen goed oppassen", zegt hij.

In Nederland is het bosbrandgevaar op dit moment veel minder dan in de Zuid-Europese landen, omdat het bijna niet waait. Wind droogt het hout uit, terwijl vuurhaarden zich door wind razendsnel kunnen verplaatsen. Ook de mist die vrijdag- en zaterdagmorgen over het land hing heeft de bomen weer van wat vocht voorzien, zodat ze minder snel vlam vatten.