ROTTERDAM - De geluidsinstallatie van stadion De Kuip in Rotterdam wordt soms bij popconcerten van Marco Borsato en René Froger zachter gedraaid omdat anders de bovenste tribunes hard gaan schudden en trillen. Het stadion heeft dinsdag een onderzoek van TNO daarover bevestigd.

Directeur Jan van Merwijk beklemtoont echter dat de trillingen "mijlenver van het mogelijke risiconiveau" liggen.

TNO test sinds 1988 elk jaar de trillingen in het stadion. "Het is een oud gebouw, dat in de crisisjaren is gebouwd", legt Van Merwijk uit. "De tweede ring hangt vrij, dus als veel mensen veel lawaai maken, kan het een beetje gaan bewegen. Het effect is te vergelijken met een peloton soldaten dat over een metalen brug marcheert."

Froger

Om het publiek geen "gevoel van onbehagen" te geven, wordt soms de muziek bij concerten iets zachter gedraaid. Het ging tot nu toe altijd om concerten van Nederlandse artiesten als Marco Borsato of René Froger. Vooral het nummer Dromen van Bedrog van Borsato deed het stadion op zijn grondvesten trillen.

Ook worden soms tijdens de concerten videobeelden van stampende zangers of drummers vermeden om het publiek niet te veel te stimuleren om mee te gaan doen. "Maar De Kuip kan nog zonder problemen vele jaren mee als het gaat om het organiseren van concerten", verzekert directeur Van Merwijk.