APELDOORN - De brandveiligheid van Nederlandse bouwmarkten is in het geding. Het ministerie van VROM dient de brandveiligheidseisen voor deze gebouwen opnieuw onder de loep te nemen.

Dat liet het Team Brandweer Onderzoek (TBO) dinsdag weten.

Het TBO heeft dinsdag het ministerie van VROM ingelicht over een onderzoek naar de brand bij een Gamma in Doetinchem afgelopen februari. De brand en rook bij de bouwmarkt verspreidden zich veel sneller dan op grond van landelijke berekeningen was verwacht.

Onvoldoende

De rook- en warmteafvoerinstallatie functioneerde daardoor onvoldoende waardoor de brandweer het pand niet meer kon betreden. Hoewel de Gamma in kwestie aan alle wettelijke eisen voldeed, waren de licht ontvlambare stoffen niet voldoende beveiligd tegen brand.

Het enige brandonderzoeksteam van Nederland wenst dat deze stoffen in een aparte brandveilige ruimte worden opgeslagen.

De eveneens ingelichte Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding zal binnenkort over deze kwestie overleg voeren met het ministerie van VROM.

Achterhaald

Volgens de Vereniging Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ) zijn de conclusies uit het onderzoeksrapport "achterhaald". "De brandveiligheid van de bouwmarkten is niet in het geding", aldus voorzitter Pieter Walraven.

"De meeste bouwmarkten zijn al bezig met het verhogen van de brandveiligheid van hun panden."

De VWDHZ heeft strenge afspraken gemaakt met het ministerie van VROM over de brandveiligheid van bouwmarkten. De opslag van ontvlambare vloeistoffen wordt beter tegen brand beschermd, waardoor vuurhaarden zich niet meer zo snel kunnen verspreiden zoals bij de Gamma in Doetinchem.