BILTHOVEN - Door de uitbreiding van de hielprik met veertien mogelijke aandoeningen bij baby's is het aantal zieke kinderen dat werd opgespoord fors gestegen.

Er konden 120 kinderen extra voor een ernstige ziekte worden behandeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO dat dinsdag is verschenen. Per 1 januari 2007 ging het aantal ziektes waarvoor de hielprik wordt afgenomen van drie naar zeventien. In totaal bleken in 2007 bijna tweehonderd baby's een ernstige aandoening te hebben.

Bloedarmoede

Van de 120 extra pasgeborenen die ziek bleken te zijn, zou ongeveer de helft sikkelcelziekte of een verwante vorm van bloedarmoede gaan ontwikkelen. Bij de andere kinderen bleek sprake van een stofwisselingsziekte.

Eugènie Dekkers, programmacoördinator voor de hielprikscreening bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), noemt de uitbreiding een succes. Meer kinderen konden worden behandeld voor een zeldzame ziekte, terwijl de deelname aan de screening met 99,75 procent even hoog bleef.

Ook lukte het voor bijna alle ziektes om de kinderen op tijd bij de dokter te krijgen.

Snel

Bij de ziektes die de hielprik aan het licht brengt is het van belang er snel bij te zijn, omdat dan vaak met tijdige maatregelen ernstige schade aan de gezondheid of zelfs overlijden te voorkomen is.

Per jaar krijgen 180.000 baby's een hielprik.