ROTTERDAM - Tijdens popconcerten in de Rotterdamse Kuip blijkt het geluidsniveau op bepaalde momenten flink te worden teruggedraaid om te voorkomen dat het Feyenoordstadion beschadigd raakt of zelfs (deels) instort. Ook moet paniek onder eventueel vluchtende bezoekers worden voorkomen.

Volgens De Telegraaf dreigt het Feyenoord-stadion de Kuip deels in te storten als toeschouwers te veel hossen.

Bij popconcerten zou de volumeknop zelfs regelmatig lager worden gedraaid om te voorkomen dat het 70 jaar oude stadion wordt beschadigd.

Dromen zijn bedrog

Het terugbrengen van het geluidsniveau blijkt zelfs te gebeuren onder verantwoordelijkheid van onderzoeksbureau TNO. Tijdens een optreden van Marco Borsato is bijvoorbeeld destijds tijdens 'Dromen zijn bedrog' het geluid flink teruggebracht. Volgens de Telegraaf ging dat van 100 naar 24 decibel, de woordvoerder van TNO was dinsdagochtend niet bereikbaar om deze aantallen te bevestigen.

Paul Waarts, die zich bij TNO bezig houdt met trillingsonderzoek, geeft aan dat het alarm vooral afgaat bij hits van eigen bodem. "Tijdens het hoogtepunt in 'Dromen zijn bedrog' zingt en springt iedereen mee. Gelukkig is het niet erg als het geluid wegvalt hoor, mensen denken al gauw dat het erbij hoort."

Zwieberen

In de meest recente uitgave van het TNO-magazine schijft het bureau dat er wordt ingegrepen als de tribune gaat 'zwieberen'. Concerttechnici worden dan verzocht de drummer van de band niet in beeld te brengen op de megabeeldschermen. "Dat zou het ritmisch meedeinen alleen maar bevorderen, met alle risico's van dien."

Een TNO-deskundige zegt ook: "Later lees je soms in recensies dat er 'problemen met het geluid' waren. Maar dat waren wij dan."