LEEUWARDEN - Waterleidingbedrijf Vitens heeft zaterdag debevolking van Friesland nogmaals met klem opgeroepen te stoppen methet besproeien van tuinen en het wassen van auto's. Ondanksverzoeken eerder deze week, stijgt het waterverbruik met de dag.Ook de terugkomst van vakantiegangers draagt daar aan bij.Bovendien is er ook nog eens een lek geslagen in eentransportleiding.

"We draaien op onze maximale productiecapaciteit", aldusdirecteur J. van Winkelen van Vitens. Hij voorziet bij een verderestijging van het drinkwaterverbruik dat de druk uit de kraan nogmeer zal afnemen. In de toeristische centra langs de FrieseIJsselmeerkust komt er al minder water uit de kraan.

Bruin water

Bij het bedrijf hebben tot nu toe zeven klanten geklaagd dat zebruin water uit de kraan krijgen. Volgens Vitens wordt het waterweer helder als de kraan een poosje wordt open gezet.

Ook de bewoners van het gebied tussen Harlingen, Franeker enBolsward moeten rekening houden met een verminderde druk. De redenis een opgetreden lek in een grote transportleiding van Vitenstussen Spannenburg en Hommerts. Het bedrijf heeft het lek echternog niet kunnen traceren. De directie overweegt het water door eenreserveleiding te transporteren.

Records

Volgens woordvoerder F. Silvus wordt op zaterdag traditioneelhet meeste water verbruikt. "Maar het verbruik bereikt steedshogere pieken omdat veel Friezen dit weekeinde terugkomen vanvakantie. Bovendien verblijven in de provincie nog veeltoeristen." Silvus verwacht dat zaterdagavond alle records van deafgelopen dagen opnieuw zullen worden gebroken. "Dan wordt hetecht spannend of we nog wel aan de vraag kunnen voldoen."

Vitens kreeg afgelopen dagen al hulp van het WaterbedrijfGroningen met wat extra drinkwater. Maar dat was volgens Vitens"slechts een druppel op een gloeiende plaat".