BRUSSEL - Eind 2012 is er in de EU geen enkele gloeilamp meer te koop. De lidstaten stemden maandag in met een voorstel van de Europese Commissie om de verkoop van gloeilampen vanaf 2009 stapsgewijs te verbieden.

Verwacht wordt dat het voorstel, na goedkeuring door het Europese Parlement, in maart volgend jaar definitief wordt aangenomen.

Volgens de plannen mogen eerst de 100 Watt gloeilampen niet meer verkocht worden. Vervolgens wordt de verkoop van minder sterke gloeilampen verboden.

Besparing

Door over te schakelen op spaarlampen bespaart een gemiddeld gezin, rekening houdend met de hogere aanschafprijs van spaarlampen, 25 tot 50 euro op de jaarlijkse energierekening. Voor heel Europa is dat 5 tot 10 miljard euro per jaar.

"Door deze lampen uit de vorige eeuw te vervangen, behouden de Europese huishoudens dezelfde kwaliteit verlichting terwijl ze energie, CO2 en geld besparen", aldus Eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie) maandag.

De overschakeling van gloeilampen op spaarlampen zorgt er voor dat er in heel Europa jaarlijks zo'n vijftien miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten.

Halogeen

Consumenten zullen na 2012 nog steeds kunnen kiezen tussen de zeer efficiënte spaarlampen en de wat minder efficiënte, moderne halogeen lampen, die ook 25 tot 50 procent minder energie gebruiken dan een traditionele gloeilamp.