MADRID - De politie in Frankrijk heeft maandag drie vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt. Onder hen is de nieuwe militaire leider Aitzol Iriondo, alias Balak.

Hij zou de vervanger zijn van Garikoitz Aspiazu Rubina, alias Txeroki, de ETA-commandant die vorige maand in Frankrijk werd gearresteerd.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Michelle Alliot-Marie werden Balak en zijn twee handlangers na een tip van de binnenlandse inlichtingendienst opgepakt in de plaats Gerde in het zuidwesten van Frankrijk. Ze hadden pistolen en valse documenten bij zich.

Moord

Iriondo, was naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de moord op twee Spaanse undercoveragenten vorig jaar. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba maandag gezegd op een persconferentie.

De agenten werden in december vorig jaar doodgeschoten bij een café in de Franse plaats Capbreton, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de Frans-Baskische stad Bayonne.

Klap

De aanhouding van Balak is de derde klap voor de ETA in korte tijd. Naast de arrestatie van Txeroki in november werd in mei dit jaar Francisco Javier López Peña, die al sinds 1993 tot de top van de ETA behoorde, in Frankrijk in de kraag gevat.

Frankrijk en Spanje tekenden begin dit jaar een akkoord om nauwer samen te gaan werken in de strijd tegen de ETA.

Aanslagen

De in 1959 opgerichte ETA strijdt voor een onafhankelijke staat in het noorden van Spanje en de aangrenzende regio in Frankrijk. Aanslagen door de ETA eisten ruim achthonderd levens.

Afgelopen week nog schoten vermoedelijke ETA-leden een zakenman dood in het noorden van Spanje.