DEN HAAG - Ehsan Jami presenteert dinsdag in Den Haag zijn Engelstalige film Interview met Mohammed. De maker heeft maandagmiddag groen licht gekregen voor de filmpresentatie.

De film duurt veertien minuten en moet aantonen dat de profeet zelf inziet dat ook hij fouten heeft gemaakt. Daartoe interviewt de maker een acteur die de rol van Mohammed speelt.

Jami vindt zijn productie geen anti-islamfilm. Belangrijke thema's in de film zijn volgens hem vrouwenrechten en afvalligheid.

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheidsdiensten NCTb en AIVD hebben de film al kunnen zien. Jami zegt dat er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen rondom de première, maar kan daar niet concreet op ingaan.

De oprichter van het Comité voor ex-moslims, dat inmiddels is opgeheven, werkte in eerste instantie aan een andere, meer controversiële film over de islam.

Hij besloot die anti-moslimtekenfilm The Life of Mohammed niet uit te zenden, mede na een oproep van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Boycot

Zijn nieuwe film Interview met Mohammed zou volgens de Marokkaanse krant Al-Jarida al-Ula al tot negatieve reacties hebben geleid. De krant meldde vorige maand dat Europese islamitische organisaties oproepen tot een boycot van Nederlandse producten bij het verschijnen van de film.