DEN HAAG - In de winkels ligt het eigenlijk al niet meer, maar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadt mensen ook af om Iers varkensvlees dat ze nog in huis hebben te eten.

De waarschuwing komt, nadat zaterdag te hoge gehaltes dioxine werden aangetroffen in Iers vlees en vleeswaren.

Er is volgens de VWA geen direct gevaar voor de volksgezondheid. De organisatie die waakt over de voedselveiligheid wil er voor zorgen dat mensen zo min mogelijk van het kankerverwekkende dioxine binnenkrijgen.

Advies

Een advies van de VWA aan de vleessector en supermarkten om de bewuste producten uit de handel te nemen, werd maandag opgevolgd. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet weten dat nog slechts een handjevol verdachte producten was aangetroffen.

Volgens het CBL hoeven consumenten niet bang te zijn dat ze varkensvlees kopen waar mogelijk dioxine in zit. "Wat in de winkels ligt, hebben we bekeken. Met dioxine moet je niet spotten", aldus de CBL-zegsman.

Besmettingsbron

Ierse autoriteiten denken de besmettingsbron vrijwel zeker te hebben gevonden. De dioxine zat waarschijnlijk in dieselolie die in een veevoerfabriek per abuis in varkensvoer is beland. De fabriek leverde voer aan zeker tien boerderijen.

Sinds het nieuws het afgelopen weekeinde bekend werd, hebben Nederlandse supermarkten uitgezocht of zij vlees en vleeswaren betrekken van die bedrijven. Het CBL meldt dat het in Nederland gaat om een heel beperkte hoeveelheid producten.

Geëxporteerd

Het besmette Ierse vlees en producten waarin dit vlees is verwerkt, zijn geëxporteerd naar twaalf Europese landen, waaronder Nederland.

De vleesproducten zijn ook geëxporteerd naar negen niet-EU-landen, onder welke de Verenigde Staten, Japan en China. De Europese Commissie zei maandag tevreden te zijn over de door de EU-landen genomen maatregelen.