DEN HAAG - Studenten hoeven straks toch niet alle vakken van hun bachelor te halen om te mogen beginnen aan een master.

Onderwijsminister Ronald Plasterk gaat met universiteiten en studenten praten over 'randvoorwaarden' aan de zogenoemde harde knip tussen de bachelor- en de masterfase.

Studenten die in de bachelorfase één of twee studiepunten te kort komen, kunnen in de nieuwe opzet wellicht toch met een master beginnen. Plasterk komt daarmee tegemoet aan wensen van de Tweede Kamer en van de studentenbonden.

Clementie

Eerder stelde de minister al dat studenten die ziek of zwanger zijn geweest, of die in het bestuur van een studentenorganisatie hebben gezeten op clementie kunnen rekenen.

Plasterk wil verder overleggen over meer herkansingen voor bachelorvakken en over de mogelijkheid ook halverwege het schooljaar te beginnen aan een studie.

Studievertraging

Eerder maandag protesteerden studenten voor de ingang van het Tweede Kamergebouw tegen de 'harde knip'. Zij vrezen dat invoering van een duidelijke scheiding tussen bachelor en master voor studievertraging zal zorgen.

Op dit moment kunnen zij namelijk aan de master beginnen als zij nog een paar bachelorvakken moeten afronden.

Volgens Plasterk leert de praktijk dat er van vertraging geen sprake hoeft te zijn omdat studenten hun studie beter zullen plannen. Het systeem is al in heel Europa en op de universiteiten van Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Utrecht ingevoerd.

Nadenken

Met de 'harde knip' wil Plasterk er voor zorgen dat studenten na de afronding van de bachelor beter gaan nadenken over hun vervolgstudie. Op die manier zullen zij vaker kiezen voor een master in een andere stad of in het buitenland of voor een master in een andere studierichting.

Op dit moment kiest nog 80 procent van de studenten voor een master die direct aansluit op hun bachelor.