DEN HAAG - De 'pyromaan van Delft' is maandag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs. De rechtbank in Den Haag houdt deze 27-jarige Chester W. verantwoordelijk voor het stichten van twee grote branden in zijn woonplaats Delft.

Delft werd in april opgeschrikt door vier grote branden in de binnenstad. Niemand raakte gewond, maar 27 mensen raakten in levensgevaar. Veel van hen moesten door de brandweer van de daken worden gered.

Bewijs

W. werd aanvankelijk beschuldigd van al deze branden, maar de rechtbank sprak hem twee weken geleden vrij van twee branden omdat het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende bewijsmateriaal had. Daarnaast is W. veroordeeld wegens een valse brandmelding en bedreiging van zijn ex-vriendin.

Bekend

De Delftenaar heeft de brand op 23 april in hotel Grand Canal aan de Breestraat bekend. De andere branden ontkende hij. De rechtbank heeft W. ook veroordeeld voor het in brand steken van zijn eigen woonadres aan de Voldersgracht.

Volgens de rechtbank was de man als eerste op de hoogte van deze brand, beschikte hij over daderinformatie en legde hij wisselende verklaringen af om zijn eigen brandstichting te verdoezelen.

Volgens de rechtbank heeft W. een persoonlijkheidsstoornis en bestaat er kans op herhaling. Om de maatschappij te beschermen is naast een gevangenisstraf tbs noodzakelijk, vindt de rechtbank. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.