LONDEN - De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeftbesloten deze zomer op bezoek te gaan bij Romano Prodi, voorzittervan de Europese Commissie, in Italië. Dat heeft de Britse omroepBBC vrijdagavond gemeld. De stap van Schröder is opmerkelijk, omdathij zijn vakantie naar Italië vorige maand had geannuleerd naanti-Duitse opmerkingen van een Italiaanse staatssecretaris.

Een woordvoerder van de bondskanselier zei dat Schröder deuitnodiging van Prodi had aangenomen om in de Noord-Italiaanse stadVerona met hem een opera te bezoeken. Het wordt een opvoering vanCarmen op 22 augustus.

Het bezoek van de bondskanselier komt twee maanden na eendiplomatieke rel die de relatie tussen beide landen ernstig heeftverstoord. De problemen begonnen toen premier Silvio Berlusconi injuni een Duitse europarlementariër vergeleek met een bewaker vaneen concentratiekamp. Een week later noemde de Italiaansestaatssecretaris van Economische Zaken Stefano Stafani Duitsetoeristen "eenvormige supernationalistische blonde mensen die zichlawaaierig op onze stranden storten" en "boerend gepeupel".

Berlijn diende een officieel protest in, de bondskanselierannuleerde zijn zomervakantie in Italië en de Italiaansetoeristenindustrie vreesde dat miljoenen Duitsers hetzelfde zoudendoen. De betrokken staatssecretaris trad uiteindelijk af.

Prodi is een politieke rivaal van Berlusconi. De burgemeestervan Verona heeft Berlusconi gevraagd de opvoering ook bij te wonen,maar daarop is nog geen reactie ontvangen.