PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft maandag zijn Zimbabwaanse collega Robert Mugabe gevraagd op te stappen. Frankrijk is voorzitter van de Europese Unie. De EU wil "maximale druk" om Mugabe tot aftreden te bewegen.

"U heeft uw volk lang genoeg gegijzeld'', zei Sarkozy. Ook EU-buitenlandcoördinator Javier Solana riep op tot het vertrek van Mugabe.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandag de sancties tegen het regime in Zimbabwe uit te breiden. De lijst met functionarissen die geen visum krijgen voor de EU wordt uitgebreid met nog eens elf mensen. Op de lijst stonden al de namen van 168 Mugabe-getrouwen.

Wanbeleid

Het wanbeleid van de inmiddels 84-jarige Mugabe heeft Zimbabwe ook in een humanitaire crisis gestort. Het laatste drama in het land is een cholera-epidemie die tot dusverre aan zeker zeshonderd mensen het leven heeft gekost.

Mugabe is sinds 1980 aan de macht en weet niet van wijken. Formeel is hij eerder dit jaar ingegaan op een voorstel de macht met de oppositie te delen, maar in de praktijk komt daar niets van terecht.