ROTTERDAM - Het kon bijna niet beter. Hoewel het wolkendek inde ochtend nog grijs kleurde, brak de zon vrijwel onmiddellijk doortoen de bijna veertig wagens van de FFWD Heineken Dance Parade zichrond het middaguur in beweging zetten.

Duizenden bezwete, veelalschaars geklede bezoekers dansten op de harde beats door debinnenstad van Rotterdam. De voorspelling dat de zevende editie weleens de heetste ooit zou kunnen worden, kwam uit.

Draadloze koptelefoon

Menig toeschouwer had oordopjes meegenomen om zijn gehoor tebeschermen tegen de grote hoeveelheid decibellen die uit degigantische boxen op de wagens kwamen. De afgelopen jaren kreeg deorganisatie geregeld klachten over geluidsoverlast. Daarom was erdit jaar een bijzonder experiment. Op de eerste truck hadden dedansers een draadloze koptelefoon op waarmee alleen zij het geluiddat de dj produceerde, konden horen.

Met wagens uit onder meer Duitsland, België en Brazilië was deDance Parade dit jaar de langste ooit. "We zijn zelfs langer dande Love Parade in Berlijn", liet de organisatie weten. Op detrucks waren bekende dj's te zien zoals Ferry Corsten. Ook diverseclubs als Chemistry, Las Palmas en Matrixx deden mee.

De tweedewagen van een bekend condoommerk was populair. Medewerkers gooidengul met duizenden condooms. Een jongetje van een jaar of tien dookkeer op keer naar de grond om zoveel mogelijk rubbertjes teverzamelen. "Als hij oud genoeg is om ze te gebruiken, zijn zeallang over datum", reageerde een bezoeker.

Erasmusbrug swingt

De karavaan trok dit jaar voor de eerste keer over deErasmusbrug. Vantevoren liet de organisatie al weten dat de brugzou swingen. Dat dit wel heel heftig zou zijn, had niemandvoorspeld. Na de eerste wagens moesten de dj's op last van depolitie hun geluid dimmen. De harde beats leverden een te grootrisico op voor de constructie van de brug.

De bezoekers bleven niet allemaal langs de kant staan kijken.Veel jongeren dansten achter hun favoriete truck aan, waardoor destoet steeds langer werd. Rond 16.00 uur kwamen de eerste wagensaan op Katendrecht (Rotterdam-Zuid), waar 50.000 bezoekers nog totlaat in de avond doorgaan. Op het eindfeest staan diverse dj's,zoals Michel de Heij, Dana en Remy.

De politie was bovendien vertegenwoordigd om de Dance Parade ingoede banen te leiden en te controleren op alcoholgebruik opstraat. Enkele ME'ers hadden er duidelijk plezier in en liepenswingend voor de stoet uit.

Flessen water

Mede door waarschuwingen van de organisatie en de GeneeskundigeHulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) waren veel bezoekersgewapend met flessen water om zich te beschermen tegen de hitte.Toch vielen mensen flauw en moesten enkele bezoekers wordenovergebracht naar het ziekenhuis. Volgens de GHOR ontstonden deproblemen vooral door een combinatie van drugs, drank en de warmte.

Langs de route waren extra verkooppunten voor water en bij heteindfeest op Katendrecht stonden extra ambulances en EHBO'ers.