ATHENE - Voor de derde achtereenvolgende dag is Griekenland getroffen door zware rellen uit woede over de dood van een tiener door een politiekogel.

Duizenden jongeren raakten maandag door het hele land slaags met de politie. Winkels en auto's gingen in vlammen op.

Het epicentrum van de protesten is Athene. Ongeveer tienduizend demonstranten, voornamelijk jongeren, schilderden demonstratief een straat in het centrum van de hoofdstad rood, naar de kleur van het bloed van de gedode jongen.

Enkele straten verderop, bij het Griekse parlement, gooiden honderden jongeren stoeptegels naar de oproerpolitie. Die voerde charges uit en zette traangas in om de menigte uiteen te drijven.

In de tweede stad van het land, Thessaloniki, en op eilanden als Kreta, Corfu en Rhodos braken eveneens rellen uit. Sommige universiteiten in het land zijn bezet.

Londen

Ook de Griekse gemeenschap in het buitenland roert zich. Bij de Griekse ambassade in Londen staken enkele tientallen demonstranten de Griekse vlag in brand.

Drie betogers werden aangehouden. In Berlijn drongen ongeveer dertig actievoerders het Griekse consulaat binnen. Zij wierpen pamfletten uit de ramen van het gebouw.

Demonstraties

De komende dagen lijkt het niet rustiger te worden in Griekenland. De belangrijkste linkse oppositiepartijen hebben nieuwe demonstraties aangekondigd en de grootste vakbonden willen woensdag met een algemene staking het land nog verder plat leggen.

De onlusten zijn zaterdagavond uitgebroken na de dood van een 15-jarige jongen. Volgens de politie wilde hij een molotovcocktail naar een politieauto gooien.

De tiener zou vervolgens zijn gedood door een afgeketst waarschuwingsschot dat een agent had afgevuurd. Ooggetuigen hebben echter verklaard dat de diender gericht schoot. Hij is aangehouden op verdenking van moord.

Schandalen

Door de ongeregeldheden is een al lang sluimerend conflict tot ontploffing gekomen. De conservatieve Griekse regering ligt zwaar onder vuur na een aantal geruchtmakende schandalen. Ook de economische malaise drukt zwaar op premier Kostas Karamanlis.

In de peilingen is zijn partij, de centrumrechtse ND, voorbijgestreefd door de socialistische oppositiepartij PASOK. Die hoopt de zieltogende regering de genadeslag te kunnen toedienen.

"Alle jongeren zeggen vandaag: het is genoeg geweest met deze regering", zei partijleider Giorgios Papandreou.