AMSTERDAM - Voor de ChristenUnie is een proef met gereguleerde wietteelt onbespreekbaar. Dat stelt fractievoorzitter Arie Slob in een interview met NU.nl.

De burgemeesters van de 33 grootste steden besloten onlangs tijdens de wiettop tot een proef in Eindhoven en Tilburg waarbij de overheid zelf wiet gaat kweken.

De Partij van de Arbeid staat open voor het plan en wil een debat. Volgens Slob is zo'n debat bij voorbaat zinloos aangezien de proef in strijd is met het regeerakkoord. De fractieleider loopt hiermee vooruit op de kabinetsreactie op het voorstel van de burgemeesters.

Vorige maand kwamen op initiatief van CDA-burgemeester Gerd Leers van Maastricht in Almere de burgemeesters van de grootste steden bijeen om een gezamenlijk plan te bedenken.

Met name de grensgemeenten hebben veel overlast door criminele bendes die de coffeeshops van wiet voorzien.

Principieel onjuist

"Ik vind het principieel onjuist als de overheid dergelijke producten gaat verbouwen en gaat zorgen voor verspreiding", aldus Slob in het vraaggesprek.

De ChristenUnie-fractieleider geeft aan wel met de burgemeesters te willen praten "maar dan moeten we ze eerst van hun stokpaardje halen. Zij willen regulering en daar zie ik politiek gezien geen enkele ruimte voor."

Slob dringt er bij de burgemeesters op aan zelf meer werk te maken van het handhavingsbeleid.

Lees het hele interview hier.