ATHENE - Na een weekeinde van rellen was het maandagmorgen redelijk rustig in de grote steden van Griekenland. Alleen in het centrum van Athene waren er confrontaties tussen kleine groepen jongeren en de oproerpolitie, aldus de Griekse televisie.

In het centrum van Athene gooiden jongeren die eerder campussen van universiteiten hadden bezet molotovcocktails en stenen naar de politie. Uit andere steden van Griekenland kwamen geen berichten over nieuwe onlusten.

In verschillende steden in Griekenland braken in het weekeinde rellen uit nadat de politie in Athene zaterdag een 15-jarige jongen had doodgeschoten. Woedende jongeren bezetten zondag de belangrijkste universiteiten van de hoofdstad. De rellen begonnen in Athene.

Ook in de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki, en op de eilanden Kreta en Corfu gingen duizenden jongeren de straat op.

Volgens een politieverklaring werden agenten door tientallen jongeren belaagd. Toen ze de jongeren wilden aanhouden werden ze opnieuw aangevallen.

Schoolgebouwen bezet

Uit protest tegen het doodschieten van de jongen blijven de Griekse scholen maandag gesloten. "Veel leerlingen hebben de schoolgebouwen bezet", aldus voorzitter Dimitris Bratis van een vakbond van leraren. "Wij leraren staken voor drie dagen." Verder hebben jongeren voor maandagavond en de dagen daarna nieuwe betogingen tegen de politie aangekondigd.

Twee agenten zijn in verband met het neerschieten van de jongen in het weekeinde aangehouden.