POZNAN/DEN HAAG - Nederlandse milieu- en hulporganisaties zijn "zwaar teleurgesteld" dat minister Wouter Bos van Financiën wegblijft van overleg met collega's in het kader van de klimaattop van de Verenigde Naties in het Poolse Poznan.

Nederland komt hiermee zijn belofte niet na om een leidende rol te spelen bij het opstellen van een financieel plan voor een nieuw klimaatverdrag, stellen zondag vijf organisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, IUCN en ICCO.

Frankrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, en andere invloedrijke landen zoals Noorwegen zijn wel van plan op zulk politiek niveau het overleg bij te wonen dat maandag in Warschau plaatsheeft. VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon komt verder ook.

Cruciale Thema's

Voortgang op het gebied van financiering van klimaatmaatregelen is bepalend voor een aantal cruciale thema's in Poznan, zoals ontbossing, aanpassing aan klimaatverandering en de overdracht van (schone) technologie. Yvo de Boer van het VN-klimaatbureau UNFCCC, ook present in Warschau, riep Bos eerder op een actieve rol te spelen, aldus de organisaties.

Een woordvoerster van Bos zei in een reactie dat de minister niet in de gelegenheid is naar Polen te gaan doordat hij dinsdag in de Eerste Kamer bij een debat over topbeloningen moet zijn, en daags daarna in de Tweede Kamer. Het zwaartepunt van het overleg in Warschau ligt volgens haar op dinsdag.

Muurvast

Alle onderhandelingen in Poznan zitten volgens ingewijden momenteel "muurvast". De klimaattop eindigt vrijdag. De dag ervoor schuiven de milieuministers aan bij de onderhandelaars, onder wie voor Nederland Jacqueline Cramer. Zij lanceerde zondag plannen voor internationaal topberaad medio 2009 in Nederland over financiering van klimaatmaatregelen.

Dit initiatief wordt in kringen van milieu- en hulporganisaties bekritiseerd. "We hebben een jaar nodig tot de volgende top in Kopenhagen om afspraken te maken met alle landen. Dat wordt ongelooflijk moeilijk. Een half jaar is gewoon te kort."