AMSTERDAM - Rechters moeten veelplegers harder straffen. De straffen die veelvuldig veroordeelde criminelen krijgen opgelegd, zouden meer gericht moeten zijn op vergelding en preventie dan op resocialisatie.

Dat schrijft de Amsterdamse politiecommissaris Hans Schönfeld zondag in een opiniestuk op de website van de Volkskrant.

Schönfeld pleit ervoor bij een vijfde of tiende veroordeling het streven naar 'heropvoeding' van de dader te vervangen door een streven naar vergelding en het voorkomen van toekomstige criminaliteit. "Door op deze wijze te straffen geeft men slachtoffers genoegdoening en beschermt men de maatschappij."

Angst

Volgens Schönfeld veroorzaken veelplegers vaak jarenlang dagelijks grote schade en brengen ze veel angst teweeg. "Naast de materiële en psychische schade die veelplegers aanrichten, kost de bemoeienis van politie, Openbaar Ministerie, rechterlijke macht, reclassering en maatschappelijk werk de samenleving handenvol geld."

De overtredingen van veelplegers worden onterecht vaak gezien als 'kleine criminaliteit', zo schrijft de politiechef. Slachtoffers zijn "mensen van vlees en bloed, die door misdrijven angstig zijn geworden en vaak grote lichamelijke en financiële schade hebben geleden".

Veiligheid

Door vergelding en preventie bij de strafmaat te betrekken kan de overheid meer herkenbaar zijn als hoeder van de collectieve en individuele veiligheid. "Een veelpleger die vastzit, pleegt immers niet veel delicten meer", aldus Schönfeld.