PARIJS/LISSABON/ROME - Meteorologen waarschuwdenvrijdag dat de hittegolf die op dit moment grote delen van Europatreft, nog zeker een week kan aanhouden. In het zuiden van hetcontinent razen de bos- en heidebranden voort.

Europeanen hebben de afgelopen week te maken gehad met'Sahara-achtig' weer, maar "zij kunnen mogelijk vanaf 15 augustuseen daling van de temperatuur tegemoet zien", aldus DominiqueEscale van de Franse meteorologische dienst Meteo France.

Grote branden

Van Manchester tot Madrid stijgt het kwik regelmatig tot boven graden Celcius, terwijl in sommige steden de temperatuur bovende 40 graden uitkomt. Deze aanhoudende hitte leidt samen met dedroogte tot grote branden in onder meer Portugal en Frankrijk.

In Spanje zijn al achttien mensen door de hitte en brandengestorven. In Portugal en Frankrijk samen komt het dodental bovende twintig uit. Maar ook dieren lijden. In Frankrijk kostte hetwarme weer de afgelopen week al aan een miljoen kippen het leven.

De bosbranden hebben in Portugal al voor bijna 1 miljard euroaan schade veroorzaakt. Dat heeft minister van Binnenlandse ZakenAntonio Figueiredo Lopes vrijdag gezegd. Volgens de bewindsman isvoor ongeveer 925 miljoen euro in vlammen opgegaan.

Bosbouw

Een van de zwaarst getroffen industrieën is de bosbouw. Deafgelopen weken is ongeveer 162.000 hectare land in vlammenopgegaan, waarvan ongeveer 80 procent bos. Verder zijn tientallenhuizen verwoest en moet meer dan tweeduizend kilometer aanelektriciteitsdraden worden vernieuwd.

Ook in Frankrijk woedt het vuur nog steeds. In het achterlandvan de stad Nice zijn zeshonderd brandweermannen bezig het vuur tebestrijden. In buurland Italië moest de snelweg tussen Genua enVentimiglia vrijdag enige uren worden afgesloten wegens vlammen enrookoverlast.

Een nieuw warmterecord werd vrijdag in Duitsland gevestigd. InPerl-Nennig in Saarland mat de weerdienst 40,8 graden Celcius.Bovendien was de nacht van donderdag op vrijdag de warmste sinds deDuitse meteorologische dienst is begonnen met het bijhouden van detemperatuur.

Gratis openbaar vervoer

De hitte veroorzaakt verder veel smogoverlast. Luxemburg heeftbesloten de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen van 130 tot 90kilometer per uur. Om het autoverkeer terug te dringen heeft hetFranse Straatsburg het openbaar vervoer gratis gemaakt.

In de Canadese provincie British Colombia boekt de brandweerenig succes bij de bestrijding van het vuur rond Kamploops ondanksnachtelijk onweer dat voor tweehonderd nieuwe brandjes zorgde. Inde provincie aan de westkust woeden meer dan 570 branden in 550vierkante kilometer bosland.