MAASTRICHT - De ammoniaklek bij snackfabrikant Mora aan de Beatrixhaven levert geen direct gevaar op voor de gezondheid van de inwoners van Maastricht. Wel moeten mensen die dichtbij het Maastrichtse industrieterrein wonen, ramen en deuren nog gesloten houden. Dat heeft de gemeente Maastricht vrijdagmiddag bekendgemaakt. Een werknemer van een extern bedrijf, die aan de koelinstallatie werkte toen het lek ontstond, is gewond geraakt.

Het industrieterrein Beatrixhaven in Maastricht is vrijdagochtend grotendeels afgezet nadat er sinds 10.30 uur ongeveer achthonderd liter ammoniak weglekte uit een koelinstallatie van Mora aan de Fregatweg. De brandweer rukte met groot materieel uit.

Circa 150 werknemers van vier aangrenzende bedrijven moesten hun werkplek verlaten. Om de omgeving voor het gevaar te waarschuwen, loeiden er sirenes.

Afzetting

De afzetting rond Mora is vrijdagmiddag om 16.00 uur verkleind tot een gebied met vier straten. De rest van het industrieterrein is weer beperkt bereikbaar. Het is nog onduidelijk hoe lang de afzetting duurt. De werknemers van vijf geëvacueerde bedrijven, waaronder Mora, konden vrijdag rond 16.00 uur de kantine van Stadsbeheer aan de Beatrixhaven, waar ze waren opgevangen, weer verlaten. Ze mochten naar huis.

De brandweer heeft vrijdagmiddag het ammoniaklek in de snackfabriek gedicht. Volgens de brandweer is de situatie onder controle. Metingen wezen rond 14.00 uur al uit dat zich in de lucht geen ammoniakdampen meer bevinden.

Riool

Wel wordt het riool doorgespoeld, omdat daar ammoniak in terecht gekomen was. Doorspoelen met water vermindert de concentraties ammoniak in de riolering. De verspreiding via het riool heeft zich volgens de brandweer beperkt tot het industrietterrein.

Mora

Alleen in het bedrijf Mora zelf, en vooral in de koelruimte is de concentratie ammoniak nog hoog. De brandweer werkt met speciale gaspakken en probeert de vrijgekomen ammoniak over te pompen in speciale containers. Bij het verwijderen van ammoniak uit de riolen en het bedrijfspand kan volgens een woordvoerder van de alarmcentrale nog ammoniak vrijkomen. Om die reden blijft een klein deel van Beatrixhaven nog afgezet, en blijven Mora en vier andere bedrijven ontruimd.

Hulplijn

Het speciale telefoonnummer (043-3505025) van de alarmcentrale stond vrijdag roodgloeiend. Volgens een woordvoerder van de gemeente Maastricht belden er "tientallen, misschien wel honderden" mensen, vooral voor informatie. Enkelen dachten gezondheidsproblemen te hebben.

De woordvoerder benadrukte, dat er buiten de Beatrixhaven geen ammoniakgassen zijn verspreid. De alarmcentrale voorziet mensen via teletektpagina 112 van de regionale omroep L1 van de laatste informatie.