FARIDKOT - De enige gearresteerde dader van de terreuraanslagen in Mumbai komt uit het dorp Faridkot in de provincie Punjab in India. Dat meldt de Britse krant The Observer zondag op basis van eigen onderzoek.

Zeker 171 mensen kwamen om het leven door de aanslagen, die gepleegd werden door moslimextremisten. Ajmal Amir Kasab werd op 26 november aangehouden en verblijft sindsdien in een gevangenis in Mumbai, waar hij wordt verhoord.

In de media circuleren overigens diverse namen van de verdachte. Kasav wordt ook vaak gebruikt als diens achternaam.

Terreuractie

Volgens The Observer wisten dorpelingen in Faridkot op de avond waarop de terroristen begonnen aan hun 60 uur durende terreuractie al dat hun plaatsgenoot erbij betrokken was. "We weten dat deze jongen uit ons dorp komt", aldus een inwoner van Faridkot.

The Observer noemde de naam van de bron niet, om veiligheidsredenen. Volgens de dorpsgenoot van de terrorist is de verboden extremistische moslimorganisatie Lashkar-e-Taiba (LeT) zeer actief in het dorp.

India gaat er vanuit dat LeT achter de aanslagen zit. "Zij brainwashen onze jongeren met de jihad, er zijn mensen in dit dorp die dat doen. Het is zo slecht", aldus de bron van The Observer.

Overheersing

Een verslaggever van de krant sprak diverse inwoners van Faridkot en volgens hen vertrok Kasab of Kasav vier jaar geleden uit het dorp. Sindsdien bezocht hij zijn ouders, Mohammed Amir en Noor Elahi, zeker een keer per jaar. Hij zou vaak hebben gesproken over het bevrijden van Kashmir van Indiase overheersing.

De Kashmir-regio is al decennia een splijtzwam in de relatie tussen India en Pakistan. De buurlanden voerden al twee keer oorlog om het gebied, maar de laatste jaren kwam aarzelend een vredesproces op gang.