ATHENE - In verschillende steden in Griekenland zijn rellen ontstaan, nadat de politie in Athene zaterdag een 15-jarige jongen had doodgeschoten. Woedende jongeren bezetten zondag de belangrijkste universiteiten van de hoofdstad.

De rellen begonnen in Athene, waar honderden jongeren molotovcocktails en stenen naar de politie gooiden. Ze staken tientallen auto's en vuilniscontainers in brand.

Ook in de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki, en op de eilanden Kreta en Corfu gingen duizenden jongeren de straat op om te betogen.

Tweeduizend betogers in Thessaloniki staken twee bankfilialen in brand en enkele winkels. De ruiten van het gemeentehuis werden ingegooid. Een linkse jongerengroepering heeft opgeroepen om maandag opnieuw in Athene te gaan demonstreren.

Ontslag

Minister van Binnenlandse Zaken Prokopis Pavlopoulos bood na het uitbreken van de rellen zijn ontslag aan, maar premier Costas Karamanlis weigerde dit. Pavlopoulos betuigde zijn medeleven op televisie en zei dat het onderzoek naar de dood van de jongen in volle gang was.

Twee agenten zijn aangehouden. Volgens een politieverklaring werden agenten door tientallen jongeren belaagd. Toen ze de jongeren wilden aanhouden werden ze opnieuw aangevallen.

De 15-jarige Andreas Grigoropoulos gooide samen met circa dertig andere jongeren stenen en andere zaken naar een politieauto. Een van de agenten stapte uit en begon te schieten. Hij trof Grigoropoulos met drie kogels.

Rellen in Griekenland