BILTHOVEN - De luchtvervuiling door smog is vrijdag iets kleiner dan donderdag, toen vooral in het oosten en zuidoosten van het land ernstige smog voorkwam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM verwacht dat de concentratie ozon, dat de smog veroorzaakt, in de lucht iets lager blijft dan donderdag.

Maar het instituut voegt eraan toe de EU-alarmdrempel voor ozon nog wel degelijk overschreden kan worden, al is dat moeilijk te voorspellen. Dat komt onder meer omdat de weersvoorspellingen voor verschillende delen van Nederland nogal uiteenlopen. In het westen komt door een lichte (noord)westelijke wind betrekkelijk schone lucht binnen, in het oosten waait het nauwelijks.

Het RIVM verwacht dat de kwaliteit van de lucht de komenden dagen niet verbetert en dat er sprake zal blijven van matige en mogelijk ernstige smog.

De Eurpese alarmdrempel voor smog (240 microgram per kubieke meter) werd donderdag op vijf meetpunten overschreden. De ergste en langdurigste smog deed zich voor in Wekerom (Gelderland), met een waarde van 276 microgram per kubieke meter en een duur van vijf uur.