AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil het aantal prostitutieramen op de Wallen en in andere delen van het stadscentrum met de helft terugbrengen.

Uiteindelijk moeten er circa 240 overblijven. Alleen in de Oude Nieuwstraat en op de Oudezijds Achterburgwal en de zijstraten daarvan is in de toekomst nog plaats voor prostituees.

Dat staat in een vrijdag verschenen nota over het postcodegebied 1012. De gemeente maakte een jaar geleden al bekend het aantal seksbedrijven in de roemruchte hoerenbuurt te willen verminderen, maar heeft die plannen nu verder uitgewerkt.

Amsterdam is verder voornemens het aantal coffeeshops op de Wallen en omgeving met maximaal de helft terug te brengen. Nu zitten er nog 76.

Ook moeten er flink minder smartshops, belwinkels, minisupermarkten, massagesalons, sekswinkels en souvenirwinkels komen.

Georganiseerde criminaliteit

Doel van de operatie is het tegengaan van de georganiseerde criminaliteit. Veel van deze bedrijven zijn volgens de gemeente namelijk dekmantels voor het witwassen van geld. In de seksbranche zou bovendien vaak sprake zijn van vrouwenhandel.

Ook vindt de hoofdstad de bedrijven op de Wallen te eentonig en van een te laag niveau. In plaats van prostitutieramen, coffeeshops en souvenirwinkels ziet Amsterdam graag dat er meer horeca, culturele instellingen en ambachtelijke winkels komen.

Opkopen

De gemeente wil dit bereiken door panden met hulp van bijvoorbeeld woningcorporaties op te kopen. In het uiterste geval zal zij ondernemers onteigenen. Zelf denkt Amsterdam hier 40 tot 50 miljoen euro voor nodig te hebben. De transformatie van het gebied gaat ongeveer 10 jaar duren.

De nota gaat naast de Wallen ook over andere delen van het centrum. Zo moet het nu nog troosteloze Beursplein op de schop gaan. De hoofdstad wil het karakter van Chinatown op de Zeedijk versterken.

Uiteindelijk moet het postcodegebied 1012 "een van de spannendste, meest gevarieerde en meest interessante centra van Europa" worden.

Hulp

Om een en ander te realiseren heeft Amsterdam hulp nodig. Volgens de gemeente hebben niet alleen woningcorporaties maar ook onder meer ING Real Estate en ABN Amro al interesse getoond om mee te doen.