HILVERSUM - PvdA-leider Wouter Bos heeft tijdens de kabinetsformatie in 2007 het "gewoon als gegeven aangenomen" dat het CDA geen onderzoek wilde naar de achtergrond van de politieke steun aan de oorlog in Irak. De huidige premier zei dat toen en daar is verder niet over gediscussieerd.

Dat zei PvdA-senator Klaas de Vries zaterdag in een interview met het radioprogramma Argos. Het Eerste Kamerlid zegt zich te baseren op "mensen die zeer goed ingelicht waren over de kabinetsformatie" in Beetsterzwaag.

Bos ging in 2006 de verkiezingen in met de belofte dat hij zich hard zou maken voor het onderzoek. Na de kabinetsformatie noemde hij het een van zijn grootste nederlagen dat dit onderwerp in de onderhandelingen was gesneuveld.

Uit de woorden van De Vries is op te maken dat Bos geen pogingen heeft gedaan om het onderzoek binnen te halen. "Mij is meegedeeld dat het eigenlijk gebleven is bij de mededeling 'hier komt geen onderzoek naar", zegt De Vries.

Strijdpunten

Maar Wouter Bos laat via een woordvoerder weten dat het onderzoek tot in het laatste uur van de formatie op tafel heeft gelegen. "Het was een van de grootste strijdpunten tijdens de formatie", aldus zijn woordvoerder.

Toenmalig formateur Hans Wijffels stelde vorig jaar ook al dat er een "stevig debat" over gevoerd was. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob, ook in Beetsterzwaag aan tafel, wilde zaterdag niet meer kwijt dan dat Irak onderwerp van gesprek is geweest.

Politieke steun

Nederland besloot in 2003 politieke steun te geven aan de inval in Irak, maar ging niet in op het Amerikaanse verzoek om militaire steun.

Tegenstanders van die oorlog vinden dat Nederland op basis van verkeerde informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak betrokken raakte bij de oorlog.

In Amerika en het Verenigde Koninkrijk is daar achteraf openheid over gegeven. Deze week zei zelfs scheidend president George Bush van de VS die verkeerde inlichtingen te betreuren.

Maar volgens premier Jan Peter Balkenende speelde die informatie voor Nederland geen rol. Het besluit is genomen omdat Irak zich niet aan VN-resoluties hield en niet meewerkte aan onderzoek naar die wapens. De bewijslast lag bij Saddam Hussein, zei hij vrijdag nogmaals.

Debat

D66 wil komende week een debat met Balkenende, Bos en ChristenUnie-leider André Rouvoet. Volgens D66-leider Alexander Pechtold circuleren er verscheidene versies over hoe Irak aan de formatietafel aan bod kwam en past in een parlementaire democratie duidelijkheid.