MUMBAI - De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van India heeft vrijdag toegegeven dat er fouten zijn gemaakt tijdens de aanslagen in Mumbai van vorige week.

"Ik zou niet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat er geen fouten op het gebied van veiligheid zijn gemaakt", aldus Palaniappan Chidambaram.

Wat voor fouten er gemaakt zijn, wilde de minister niet zeggen. "Het wordt onderzocht. We zullen de oorzaken aanpakken", stelde Chidambaram, die maandag de functie overnam van Shivraj Patil.

Onderzoek

Volgens de minister is het onderzoek naar de bloedige aanslagen in volle gang. "Als we een volledig beeld hebben, verwacht ik een verklaring af te kunnen leggen in het parlement."

The Times of India meldde vrijdag dat de Pakistaanse geheime dienst ISI betrokken was bij de organisatie van de terreuraanslagen. Ook het leger van Pakistan zou op de hoogte zijn, omdat het de ISI controleert. De dienst zou de militanten hebben getraind, die uiteindelijk meer dan 180 slachtoffers maakten.

Aantijging

Volgens Chidambaram raakt deze aantijging kant noch wal. "Er is meer dan genoeg bewijs om aan te tonen dat deze aanslagen veroorzaakt zijn door organisaties die in het verleden ook al aanslagen in India pleegden." India wijst naar de extremistische Lashkar-e-Taiba-beweging, die in Pakistan gevestigd is.

India maakte eerder bekend de veiligheidsdiensten beter uit te gaan rusten om aanslagen efficiënter aan te kunnen pakken. Tijdens de chaos in Mumbai hadden politietroepen op diverse plaatsen in Mumbai slechts de beschikking over bamboestokken. Ook hadden ze geen mobieltjes, terwijl de terroristen gebruikmaakten van de nieuwste technologieën zoals GPS en satelliettelefoons.

Kustpolitie

Ook wil de overheid de kustpolitie versterken. De ongeveer twaalfhonderd eilanden voor de kust van India vormen een groot veiligheidsrisico, omdat terroristen zich er ongezien kunnen vestigen. De plegers van de aanslag op Mumbai kwamen vermoedelijk over het water de havenstad binnen.