GENEVE - Meer dan 90.000 mensen worden vermist in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Dat maakte VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag bekend na een bezoek aan drie leeg aangetroffen vluchtelingenkampen.

Medewerkers van de Unhcr en andere hulporganisaties konden deze week de regio rond de stad Rutshuru in de provincie Noord-Kivu bezoeken tijdens een relatief kalme periode.

Kampen

Ze gingen naar drie kampen voor binnenlandse vluchtelingen: Kinyondoni Anglicaans, Kinyondoni Katholiek en Nigwenda. "Ze waren leeg, zoals gevreesd", aldus een woordvoerder van Unhcr.

Vorige maand werden 50.000 mensen uit drie kampen van de Unhcr in dezelfde regio door rebellen weggejaagd en alle kanten opgestuurd. Volgens de zegsman zijn de kampen die hij deze week bezocht hetzelfde lot beschoren als die van vorige maand en staat het gebied onder controle van rebellen.

Mogelijk zijn de vluchtelingen de grens met Uganda overgegaan.

België

België zal een of twee C130-transportvliegtuigen en twee Augustahelikopters beschikbaar stellen voor de blauwhelmen van de Verenigde Naties in Oost-Congo. Bronnen rond het ministerie van Defensie in Brussel hebben dat vrijdag gezegd. De VN hadden om de steun gevraagd.

Er gaan geen Belgische troepen naar Congo. Voor een plan om EU-troepenmacht te sturen bleek geen steun te bestaan.