NEW DELHI/ISLAMABAD - De politieke situatie aan de grens tussen India en Pakistan is ernstig en een beperkte conventionele oorlog tussen beide landen is mogelijk. Dat heeft de Indiase legerchef S. Padmanabhan vrijdag gezegd.

Beide landen hebben de afgelopen weken versterkingen gestuurd naar hun gemeenschappelijke grens, nadat vorige maand de spanningen tussen beide landen weer zijn opgelopen. "De situatie kan worden omschreven als ernstig", aldus de generaal.

Hij voegde eraan toe dat het Indiase leger niet alleen klaar is voor een conventionele oorlog, maar ook bereid is met nucleaire wapens terug te slaan als Islamabad kernwapens gebruikt. Beide landen beschikken over nucleaire wapens.

Kernoorlog

Padmanabhan voegde eraan toe dat een kernoorlog desastreus is voor de hele regio. Hij waarschuwde dat als een land India aanvalt met nucleaire wapens dat land zo zwaar gestraft wordt dat hun overleving twijfelachtig is.

Hij riep Islamabad op de militante moslims in dat land harder aan te pakken. India verdenkt militante moslims ervan vanuit Pakistan aanslagen te plegen op doelen in India.

Ook houdt New Delhi militante moslims verantwoordelijk voor de aanslag op het Indiase parlement medio december. Volgens Padmanabhan beschikt het Indiase leger over de juiste wapens om bases van moslims in Pakistan aan te vallen.

Overgave Khan

De leider van het Front voor de Bevrijding van Jammu en Kashmir, Amanullah Khan, is bereid zichzelf aan te geven. Hij eist dan wel de garantie dat hij wordt berecht door een internationaal tribunaal.

Khan zei dat donderdag op een persconferentie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, kort na de publicatie van een lijst met 20 mensen die door India worden gezocht. Khan staat op die lijst als terrorist.

Khan zei dat de Indiase regering Interpol zover had gekregen om een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen, door hem van terrorisme te beschuldigen. Maar volgens hem is India er alleen op uit om hem het pleiten voor een onafhankelijk Kashmir onmogelijk te maken.

Internationaal Hof

Khan riep India op om een proces te beginnen voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Daar zou hij zowel de beschuldiging van terrorisme als de aanspraken van India op Kashmir kunnen weerleggen. "Als het internationale hof oordeelt dat ik een terrorist ben, of dat mijn eis van een onafhankelijk Kashmir niet gerechtvaardigd is, zal ik me overgeven aan de Indiërs", aldus Khan.

/NIEUWSOverleg tussen Indiase en Pakistaanse militairen