DEN HAAG/AMSTERDAM - Nederland gaat de grachtengordel van Amsterdam bij Unesco voordragen om het te laten uitroepen tot werelderfgoed. Dat heeft het kabinet vrijdag in de ministerraad besloten.

Dat meldde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) na afloop van de vergadering. De hoofdstad probeerde al enige tijd het zeventiende-eeuwse hart van de stad de status van werelderfgoed te bezorgen.

Dit najaar leverde Amsterdam haar deel van de benodigde papieren voor de nominatie in bij verantwoordelijk minister Ronald Plasterk. Het kabinet heeft nu met die voordracht ingestemd.

Kans

De kans dat de Amsterdamse grachtengordel door Unesco daadwerkelijk uitgeroepen wordt tot werelderfgoed is aanzienlijk, zo lang de aanvraag die het Rijk indient maar compleet is. Die inschatting maakt Jaap Dik, secretaris van het Platform Werelderfgoed in Nederland.

De Staat der Nederlanden moet nu voor 1 februari 2009 het dossier met de aanvraag om van de grachtengordel werelderfgoed te maken officieel indienen bij Unesco in Parijs. Daar kijken deskundigen van Icomus, een onderdeel van Unesco, of het dossier compleet is en in overeenstemming met de werkelijkheid.

Unesco

Als de experts hun goedkeuring verlenen, gaat de aanvraag door naar de algemene vergadering van Unesco. Daar stemmen vertegenwoordigers van de aangesloten landen of de grachtengordel definitief werelderfgoed wordt. Naar verwachting valt die beslissing in de zomer van 2010.

"Ik kan me nauwelijks voorstellen dat Nederland het dossier niet compleet inlevert. En als dat inderdaad compleet is, heeft de grachtengordel een grote kans op goedkeuring door de algemene vergadering van Unesco", aldus Dik.

Nederland heeft op dit moment zeven locaties op de lijst van werelderfgoederen. Daaronder zijn het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, het molencomplex Kinderdijk-Elshout en het voormalige eiland Schokland. De Stelling van Amsterdam, een voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam met een lengte van 135 kilometer, staat ook al op de lijst.

Enthousiast

Amsterdam reageerde enthousiast op de goedkeuring van het kabinet. Wethouder Tjeerd Herrema: "Hartstikke goed dat het kabinet tot dit positieve besluit is gekomen." Volgens Herrema is de status van erfgoed "de Michelinster voor de Amsterdamse stedenbouw".

"Die ster komt steeds dichterbij. We zijn er klaar voor." Ook Els Iping, voorzitter van stadsdeel Centrum, reageerde verheugd.